Hulpverlening in kerken

Eerste hulpverlening in kerken is in veel gevallen al lang geen ondergeschoven kindje meer. Ieder (kerk)gebouw behoort wettelijk gezien een ontruimingsplan te hebben. Hierin is vaak het eerste hulp gedeelte meegenomen. Zo zeldzaam het ontruimen van kerken is (BHV-taak), zo vaak kan het nodig zijn dat eerste hulpverleners moeten optreden (EHBO taak).

Bij plannen alleen blijft het niet. Trainen in eigen kerk is erg belangrijk. Eventuele knelpunten binnen de hulpverlening worden snel opgemerkt en kunnen daarna desgewenst worden aangepast. Daarnaast is het belangrijk dat de eerste hulpverleners niet zonder voorbereiding hulp hoeven te verlenen, als er iets gebeurt in de kerk is vlot en adequaat handelen wenselijk.

De EHBO vereniging Doornspijk-Elburg traint en adviseert deze zogenaamde kerkhulpverleners en heeft hier jarenlange ervaring mee. Zo helpen we met de praktijktrainingen, het opzetten van oefeningen, het opstellen van EHBO plannen etc. Informeer vrijblijvend bij de secretaris.

khv

Veel informatie over dit onderwerp is ook te vinden op de website ehbocommissie.nl De webmaster van die website is tevens de instructeur voor de EHBO vereniging op het gebied van hulpverlening in kerken.